Trammelant in de tent: ruzie soms om niets soms om van alles

In een speciale serie geeft het Friesch Dagblad deze zomer vakantietips. Deze week: hoe overleef ik tijdens de vakantie een knallende ruzie met mijn partner?

Leeuwarden | Je kent het vast wel, dat liedje van Acda & De Munnik: ruzie soms om niets soms om van alles. Zeg jij ja dan zegt zij nee en andersom. Misschien wel eens op de radio gehoord, op weg naar jullie vakantiebestemming in binnen- of buitenland. Jullie hebben er hoge verwachtingen van, want je bent het hele jaar druk geweest met werken en wilt er samen even lekker tussenuit. Rust, ruimte en vooral veel leuke dingen doen. Met andere woorden: samen zijn, dat is het devies. Maar ben je net een beetje leuk weg van de kade, ben je weg gaat het anker alweer uit. Ruzies en ergernissen: je zit bij elkaar op de lip en tijdens je vakantie durf je eindelijk te zeggen wat je het hele jaar al had willen zeggen. En dan schreeuwt ze en dan zwijgt ze en ik schreeuw en zwijg naar haar. Uit onderzoek van Korrelatie in samenwerking met het onderzoeksbureau Synovate laat zien dat 64 procent van de Nederlanders vroeg of laat in relatieproblemen verwacht te komen. Het aantal echtscheidingen neemt na de vakantiemaanden juli en augustus toe met 33 procent. We gaan hoe dan ook vandaag nog uit elkaar.

Ank van der Meer is lifecoach, en werkt in haar praktijk in Leeuwarden veel samen met mensen die problemen ondervinden tijdens hun relatie. Wat moet je als je met elkaar op vakantie gaat en knallende ruzie krijgt? Je bent ver van huis, in een vreemde omgeving. Van der Meer ziet vaak dat gesettelde mensen van tussen de vijfendertig en vijfenveertig jaar oud (relatie)problemen krijgen. “Als je op vakantie gaat is het omschakelen”, legt ze uit. “In de week voordat je op vakantie gaat is het vaak al hectisch: je huis moet schoon en koffers moeten worden ingepakt. Je gaat op vakantie met het idee dat het daar moet gaan gebeuren. En als je dan eenmaal op je bestemming aankomt ben je moe, is het klimaat te warm en loop je te mopperen. Met andere woorden: dan valt het allemaal gigantisch tegen”, zegt ze. Dan kan het nogal tegen vallen.

Toch vind Van der Meer dat een verknalde vakantie ruzie niet direct tot grote problemen of een echtscheiding hoeft te lijden. “Op vakantie kan het maken van ruzie soms best zinvol zijn”, zeg ze. Het is namelijk een ultieme manier om elkaar te bereiken, als andere manieren niet meer lukken. Ik zeg weleens: ik leer mensen om goed ruzie te kunnen maken. Je moet er maar eens op letten: na tien minuten val je bij elk conflict al in herhaling”, zegt Van der Meer. “Na een woordenwisseling is het zinvol om na te denken: ga even een blokje wandelen, dan kom je tot jezelf en word je vanzelf rustig, en kijk dan eens wat er zo pijnlijk was. Ik adviseer mensen altijd dat het belangrijk is dat je naar jezelf kijkt. Bewustwording: je tegenstrijdige gevoelens en gedachten horen bij jou, en niet bij je partner of iemand anders”, legt ze uit. “Daar ligt meestal ook de sleutel tot de oplossing van het conflict: bij jezelf. Ga met elkaar in gesprek, stel je kwetsbaar op en blijf altijd met elkaar communiceren”, zegt Van der Meer. “Kijk, problemen horen bij het leven, dat weten we allemaal. Maar soms kunnen relatie problemen je leven ook beter maken, als je er maar aan wilt werken.”

"Ik zeg weleens: ik leer mensen om goed ruzie te kunnen maken. Je moet er maar eens op letten: na tien minuten val je bij elk conflict al in herhaling"

Ank van der Meer over sprookjes en verhalen in therapie, een artikel in PSC Magazine.

Ank van der Meer over sprookjes en verhalen in therapie, een artikel in PSC Magazine. Het artikel gaat over onze eigen levensverhaal en actuele problemen kunnen bekijken in de spiegel van sprookjes. Het verhaal is hieronder te lezen.

Ank van der Meer over relatietherapie op Omrop Fryslân

"Froulju ha hieltyd faker in relaasje mei in man dy't in leger opliedingsnivo ha as harrensels! Alteast, dat docht bliken út sifers fan it CBS. Hoe kin dat? En soe dat hjir yn Fryslân ek sa wêze of spilet it allinnich mar yn de Rânestêd? Dat freget Diana oan relaasjeterapeut en lifecoach Ank van der Meer fan Ljouwert."

Ank van der Meer over kerstgevoel en goede voornemens

Onderstaand filmpje is gemaakt door Omrop Fryslan (kerst 2016) en gaat over de verbinding tijdens de kerstdagen en goede voornemens voor het nieuwe jaar.
/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/